Maica Domnului a Bunului Succes, din Quito, Ecuador*

de Marian Theresa Horvat

      Întrebare: N-am auzit niciodată despre profețiile Maicii Domnului a Bunului Succes. Este aceasta o nouă apariție? A fost aprobată de Biserică?
      Răspuns: Aceasta nu e o nouă apariție. S-a întâmplat pe la începutul secolului 17. Revelațiile Maicii Domnului a Bunului Succes și devoțiunea către Statuia Ei miraculoasă au fost aprobate de Biserica Catolică de la început. Al 9-lea Episcop de Quito, Salvador de Ribera, a atestat în documente oficiale până la miraculoasa finalizare a Statuii de către Sf. Francisc de Assisi și cei trei Arhangheli - Sf. Mhail, Sf. Gabriel și Sf. Rafael - și a prezidat miruirea consacrării solemne a Statuii în Biserica Mănăstirii Regale a Neprihănitei Zămisliri pe 2 Februarie 1611. Devoțiunea și aparițiile au fost de asemenea autorizate și promovate de următorul Episcop de Quito, Pedro de Oviedo, care a condus Dieceza din 1630 până în 1646. Astfel această devoțiune s-a bucurat de sprijinul și aprobarea Bisericii chiar de la început său.

      Întrebare: Despre ce vorbesc aceste revelații?
      Răspuns: Multe din profețiile Maicii Domnului a Bunului Succes s-au împlinit deja. Ea a prezis proclamarea dogmelor Neprihănitei Zămisliri și Infailibilității Papale, consacrarea acelei țări Preasfintei Inimi a lui Isus, martirizarea unui președinte Catolic al Ecuadorului de către Masoni (Președintele Gabriel Garcia Moreno, asasinat în 1875), și multe alte lucruri ce s-au întâmplat. (Mons. Luis E. Cadena Y Almeida, postulator al cauzei beatificării Slujitoarei Domnului, Maica Mariana de Jesus Torres, a scris o carte în Spaniolă asupra multor mesaje profetice care s-au împlinit deja. Dna. Horvath a tradus cartea sa în engleză, cu titlul "Our Lady of Good Success: Prophecies for Our Times.")
      Cele mai importante profeții ale Maicii Domnului a Bunului Succes, totuși, vorbesc despre criza globală în Biserică și societate care ar începe în secolul 19 și se va extinde de-a lungul secolului 20. În acel timp, Ea a avertizat, va [putea] fi o corupție a obiceiurilor aproape totală și Satan va [putea] conduce aproape complet prin sectele masonice. În Biserica Catolică Sacramentele ar fi profanate și abuzate, și lumina credinței s-ar stinge aproape complet în suflete. Adevăratele suflete religioase vor fi în număr mic și multe vocații ar dispărea. O mare necurăție ar domni și oamenii nu s-ar mai îngriji de cele spirituale.

      Întrebare: Cine a fost Maica Mariana de Jesus Torres, sora care a primit acele revelații?
     

Maica Mariana de Jesus Torres

Răspuns: Maica Mariana de Jesus Torres (1563-1635) a fost soră (a Zămislirii sau Concepționistă) spaniolă care a călătorit din tara ei în Lumea Nouă pentru a ajuta la fondarea Mănăstirii Regale. Viața Maicii Mariana a fost într-adevăr extraordinară. Numărul de viziuni și favoruri mistice acordate ei cât și miracolele înfăptuite prin mijlocirea ei sunt numeroase. În timpul vieții, ea a fost superioara Mănăstirii de trei ori. În timpul primei perioade ca Stareță, a suferit persecuții din partea unui grup de călugărițe rebele care vroiau să relaxeze Regula. Rebeliunea a crescut, și surorile "nesupuse" au închis-o pe Maica Mariana și pe celelalte Maici Fondatoare spaniole în închisoarea Mănăstirii. Maica Mariana a acceptat toate acestea și s-a conformat stării Domnului de a suferi chinurile Iadului pentru cinci ani pentru a obține convertirea liderului acelor surori rebele.
      Una din cele mai extraordinare întâmplări din viața sa a fost un fenomen fizico-mistic: morțile și învierile ei repetate. Înregistrări documentate din Mănăstire și arhivele Diecezane arată că această călugăriță cu adevărat sfântă a murit de trei ori. Prima ei moarte a fost în 1582. Stând în fața Scaunului de Judecată, ea a fost judecată nevinovată și pusă să aleagă: să rămână în slava cerească a Paradisului sau să se întoarcă pe pământ pentru a suferi ca victimă de ispășire pentru păcatele secolului 20. Ea a ales a doua variantă. A doua ei moarte a fost în Vinerea Mare din 1588 după o apariție unde i s-au arătat oribilele abuzuri și erezii care ar exista în Biserică în timpul nostru. Ea a fost înviată după două zile în dimineața Duminicii de Paști. A murit în final pe 16 Ianuarie 1635. Miracolele obținute prin mijlocirea sa au urmat imediat.
      Corpul Maicii Mariana de Jesus Torres, alături de trupul incorupt al altei Maici Fondatoare, se păstrează la nivelul inferior al Mănăstirii. În 1906 în timpul remodelării Mănăstirii, sarcofagul în care a fost îngropată în 1635 a fost deschis și trupul ei a fost descoperit, întreg și intact. Azi este păstrat în nivelul inferior al Mănăstirii.

      Întrebare: De ce n-am auzit decât recent de aceste apariții?
      Răspuns: Poate părea ciudat că o devoțiune așa de importantă a fost aproape necunoscută în afara Ecuadorului de atât de mult timp. Dar există o explicație supranaturală pentru aceasta. Maica Domnului i-a zis Maicii Mariana de mai multe ori că doar după trei secole de tăcere misterioasă mesajul aparițiilor ar deveni cunoscut. Maica Domnului a legat răspândirea acestei devoțiuni de o intervenție miraculoasă și extraordinară pe care o va face pentru restaurarea Bisericii Catolice când criza va fi așa de mare încât aproape tot ar părea pierdut. Preasfânta Fecioară a promis de asemenea că va dărui bunul ei succes acelora care ar recurge la Ea prin această invocație în timpul acelor vremuri dificile. Astfel, într-un mod foarte special, această profeție este pentru zilele noastre.

      Întrebare: Care este originea invocației?
      Răspuns: În 1607 Papa Paul al V-lea a dat numele "Fecioara Bunului Succes" unei statui găsite miraculos de doi Frați spanioli din Ordinul Minimilor pentru Serviciul Bolnavilor. După decesul fratelui Bernandine de Obregón, fondatorul ordinului, Gabriel de Fontaned a fost ales ca succesor. Însoțit de Guillermo de Rigosa, noul Superior a plecat spre Roma pentru a pleda cazul aprobării oficiale a Ordinului lor în fața Pontifului Roman. În timp ce treceau prin orașul Traigueras (din Catalonia), au fost surprinși de o furtună așa de puternică încât se temeau pentru viețile lor.
      În teama lor, s-au rugat Maicii Domnului pentru adăpost și ajutor. Văzând o lumină plăcută în munții îndepărtați, ei au părăsit cărarea și s-au urcat spre ea. Au găsit a grotă cioplită ca o piatră șlefuită și înmiresmată cu flori care păstra cu sfințenie o foarte frumoasă statuie a Maicii Domnului cu Divinul său Fiu pe brațul drept, un sceptru în mâna dreaptă, și o coroană prețioasă pe cap. Îmbrăcămintea era simplă dar elegantă. Ei au căzut în genunchi venerând frumoasa statuie, și se întrebau cum de Ea a ajuns în acest loc îndepărtat.
      A doua zi s-au dus în cele mai apropiate sate pentru a face investigații. Nici unul din locuitori, nici cei mai bătrâni care știau toată istoria acelor locuri, n-au auzit vreodată de grotă sau de statuie. Astfel, frații au devenit proprietarii sfintei statui, oferindu-i Ei cele mai călduroase mulțumiri și alegând-o drept patroana lor specială. Cu această amiabilă și puternică însoțitoare, ei și-au continuat călătoria spre Roma.
      Ajungând acolo, i-au povestit Suveranului Pontif ce li s-a întâmplat, și Papa Paul al V-lea nu doar a recunoscut caracterul supranatural al acestei descoperiri, dar după confirmarea noului Ordin, l-a pus sub protecția aceleiași Fecioare, căreia i-a dat numele de Fecioara Bunului Succes.
      Statuia a fost instalată în Spitalul Regal din Madrid, și a devenit repede celebră datorită numeroaselor favoruri acordate de Cer prin ea. În 1641 Regele Filip III a ordonat construirea splendidului sanctuar din Puerta del Sol din Madrid. Cu trecerea timpului devoțiunea s-a răspândit, statuia a fost copiată și plasată în diverse locuri, câteodată cu o invocație diferită. Azi sunt multe localități în Spania în care această imagine este venerată: Orduña, La Puebla de Gordon, Tudela, Abla, și altele.
     

N-a durat mult până această invocație a traversat oceanul în Lumea Nouă. Preasfânta Fecioară a binevoit să favorizeze Mănăstirea Neprihănitei Zămisliri din Quito într-un mod aparte prin intermediul acestei devoțiuni. Într-o apariție Maicii Mariana de Jesus Torres, Preasfânta Fecioară i-a cerut să fie făcută o statuie a Ei cu titlul Bun Succes. Statuia trebuia făcută așa ca în apariție, cu Copilul Isus pe brațul stâng, și cârja de episcop a Stareței și cheile Mănăstirii în mâna dreaptă. Trebuia plasată deasupra scaunului Stareței în corul superior deoarece Ea dorește să fie Superioara acelei Mănăstiri până la sfârșitul timpurilor. Și astfel Fecioara Bunului Succes din Quito apare cu cârja episcopală în mâna dreaptă, în loc de sceptrul pe care-l poartă în Madrid.
      Surorile Mănăstirii Neprihănitei Zămisliri din Quito au avut mereu o mare dragoste pentru cereasca lor Mănăstire. Statuia Fecioarei Bunului Succes este iubită și venerată de oamenii din Quito de aproape trei secole.

      Întrebare: Cum se răspândește azi devoțiunea?
      Răspuns: Astăzi faima acestei apariții se extinde mult dincolo de Quito. Maica Domnului a Bunului Succes i-a zis Maicii Mariana că dorește să fie cunoscută și iubită în întreaga lume, și că devoțiunea ar începe să se răspândească abia în secolul 20. Așa s-a și întâmplat de fapt. Ea a rezervat devoțiunea pentru aceste timpuri deoarece Biserica ar fi așa de angajată în luptă și suferință încât doar puterea divină și dragostea Preasfintei Fecioare va putea să-i susțină pe credincioși.

      Întrebare: Ce semnifică cuvintele "bun succes"? Ar putea da impresia că se cere vreun succes material.
      Răspuns: Nu acesta este sensul spaniol original. Invocația "bun succes" se referă la dezvoltarea fericită a gestației lui Cristos de la Concepție până la Naștere. Invocația "bun succes" a fost înțeleasă de credincioși cu această însemnătate a unei pledoarii pentru nașterea în siguranță. Aceasta s-a extins ușor spre invocarea rugăciunii și mijlocirii Sfintei Fecioare Maria pentru nevoi personale (boală, călătorii, căsătorie).
      Expresia s-a mai îmbogățit cu înțelesuri de bun succes în diferite acțiuni. De exemplu popularitatea ei în regiunile marinărești ale Cataloniei, Insulei Gomera, și Granada indică o legătură cu transportul maritim. Marinarii o roagă pe Maria pentru o întoarcere în siguranță în port. O semnificație extinsă ar putea fi și a unei morți sfinte. Pe scurt, sucesso, însemnând succes sau noroc, se referă la bunăstare și siguranță acolo unde mijloacele strict umane nu găsesc rezolvare.

      Întrebare: Când poate publicul să vadă Statuia miraculoasă a Maicii Domnului a Bunului Succes?
      Răspuns: Statuia miraculoasă a Maicii Domnului a Bunului Succes este luată din adăpostul corului superior de trei ori pe an și expusă deasupra altarului principal al Bisericii Mănăstirii, astfel încât să poată fi venerată de oamenii din Quito. Poate fi văzută de public în intervalele următoare:

  1. În timpul novenei în cinstea Sărbătorii Purificării Maicii Domnului (2 Februarie) - cam din 24 Ianuarie până pe 4 Februarie;
  2. În timpul lunii Mai;
  3. În timpul lunii Octombrie.

      Maica Mariana: victimă pentru secolul 20
      Mariana Francisca s-a născut în provincia Viscaya din Spania în 1563, fiind prima născută a lui Diego Cadiz și Maria Berriochoa Alvarez. În ziua Primei Împărtășanii, la 9 ani, Maica Domnului i-a apărut și i-a spus că este destinată spre a fi călugăriță a Neprihănitei Ei Zămisliri în Lumea Nouă. În 1577, când Mariana avea doar 13 ani, a părăsit Spania împreună cu mătușa ei, Maica Maria de Jesus Taboada, și alte patru surori, pentru a fonda o ramură a Ordinului Neprihănitei Zămisliri în San Francisco de Quito, Ecuador.
      În 1582, când Maica Mariana se ruga în fața Preasfântului Sacrament, pentru prima dată i s-a dat să vadă erezia, blasfemia și necurăția care ar inunda lumea ca o pedeapsă în secolul 20. Maica Domnului a întrebat-o: "Fiica mea, vrei să te jertfești pentru oamenii acelor timpuri?" Maica Mariana i-a răspuns, "Vreau." Din cauza violenței șocului pe care l-a avut văzând ororile zilelor noastre Maica Mariana a căzut moartă.
      Dovezi istorice bazate pe documente înregistrate arată că această sfântă călugăriță a murit într-adevăr în 1582 și a înviat apoi. Aflându-se în față tribunalului divin, i-a fost dat să aleagă de a rămâne în Rai sau a se întoarce să sufere în lume. Urmând exemplul Maicii Domnului, care a lăsat slava cerească pentru a-și proteja copiii pe perioada acelor primi ani dificili ai Bisericii primare, Maica Mariana a ales să se întoarcă pe pământ pentru a ispăși pentru gravele păcate ale timpului nostru. (O a doua moarte și înviere s-a petrecut în Duminica Paștilor din 1588.)

      Existența iadului
      Primul Secret de la Fatima sparge mitul, minciuna secolului 20, că iadul nu există. Pe 13 Iulie 1917, Maica Domnului le-a zis la trei copii, de 10, 8 și 7 ani, să se "roage, roage foarte mult deoarece multe suflete ajung în Iad. Apoi și-a deschis mâinile și le-a arătat celor trei copii o deschidere în pământ, un loc. Acea deschizătură, spunea Lucia, era ca o mare de foc în care am văzut sufletele cu forme omenești, bărbați și femei, arzând, strigând, și zbierând de disperare." Sfânta Fecioară le-a zis copiilor: "Ați văzut Iadul unde ajung păcătoșii când nu se căiesc." O dogmă Romano-Catolică: Existența Iadului.
      În timpul vieții sale, Maica Mariana l-a implorat pe Domnul să salveze sufletul unei surori nesupuse din mănăstire. El a fost de acord ca această soră nedisciplinată să fie salvată, deși ea ar fi trebuit să rămână în Purgator până la sfârșitul lumii. Ca răsplată, Maica Mariana trebuia să sufere cinci ani pe pământ chinurile iadului. Pentru cinci ani, ea a suferit toate torturile simțurilor rezervate sufletelor din acel loc teribil și cea mai mare suferință a sentimentului pierderii lui Dumnezeu.
      Pare foarte clar că Maica Domnului a dorit ca oamenii secolului 20 să înțeleagă că iadul există: este un loc, și nu e gol.

      Criza moralității și a obiceiurilor
      În timp ce Iacinta a locuit la orfelinatul Maicii Domnului a Miracolelor din Lisabona în 1920, Sfânta Fecioară i-a zis, "Păcatele care duc mai multe suflete la iad sunt păcatele trupului." Ea a revelat copilei și alte profeții: "Vor veni mode vestimentare care-L vor ofensa foarte mult pe Domnul nostru. Persoanele care-L slujesc pe Domnul nu trebuie să urmeze aceste mode. Biserica nu ar mode. Domnul nostru este mereu același." Ea a spus că păcatele de necurăție ar fi așa de mari încât nu ar rămâne mai deloc suflete neprihănite. Ea a zis că multe căsătorii nu sunt bune, ele nu-s plăcute Domnului și nu sunt ale Domnului. În final, Iacinta le-a repetat insistent Luciei și Maicii Godinho: "Rugați-vă mult pentru preoți și călugări. Preoții trebuie să fie curați, foarte curați!"
      Cu trei secole înainte, în Quito, Ecuador, pe 20 Ian. 1610, Maica Domnului a apărut purtând o cârjă episcopală în mâna dreaptă și pe Fiul său Divin pe brațul stâng așa încât "toți să știe că Eu sunt miloasă și înțelegătoare. Să vină la mine, căci îi voi conduce la El." Ea i-a spus Maicii Mariana că în secolul XX "patimile vor izbucni și va fi o totală corupere a obiceiurilor, căci Satan va domni aproape complet prin mijloacele sectelor Masonice. Ele se vor focaliza în particular asupra copiilor pentru a obține această corupție generală. Vai de copiii din acele vremuri." În mod evident ea vorbește despre seculara revoluție umanistă despre care s-a scris așa de mult încât a invadat aproape în întregime instituțiile seculare cât și cele religioase ale timpurilor noastre.
      Preasfânta Fecioară a continuat, descriind abuzurile care ar ataca fiecare din Sacramente: "Vai de copiii din acele vremuri deoarece va fi dificil să primești sacramentul Botezului și cel al Confirmațiunii." Ea a avertizat ca diavolul ar încerca asiduu să distrugă Sacramentul Spovezii și al Sfintei Împărtășanii. S-a plâns de multele sacrilegii și abuzuri asupra Preasfântului Sacrament ce s-ar petrece. Sacramentul Maslului ar fi așa de puțin respectat și mulți oameni ar muri fără să-l primească, astfel refuzând ajutorul de care au nevoie pentru acel "mare salt din timp în Eternitate."
      Sfântul Sacrament al Preoției ar fi ridiculizat, oprimat și disprețuit. demonul ar lucra neîncetat pentru a corupe clerul și ar reuși cu mulți dintre ei. Toți acești "preoți depravați, care vor scandaliza poporul Creștin, vor incita la ură pe răii Creștini și pe dușmanii Bisericii Romane, Catolice și Apostolice împotriva tuturor preoților. Acest triumf aparent al Satanei va aduce suferințe enorme asupra bunilor păstori ai Bisericii."
      Despre Sacramentul Căsătorie, ce simbolizează unirea lui Cristos cu Biserica Sa, ea a spus aceasta: "Masoneria, care va fi în acele timpuri la putere, va legifera legi nedrepte având ca scop înlăturarea acestui Sacrament, făcând ușor pentru toți să trăiască în păcat. Spiritul Creștin va decade rapid, stingând lumina prețioasă a Credinței până va ajunge pe punctul că va fi aproape o totală și generală corupție a datinilor. În aceste vremuri nefericite, va fi o opulență ["luxury"] de nestăpânit care va seduce nenumărate suflete frivole ce vor fi pierdute. Inocența aproape va dispărea la copii, la fel modestia la femei. În acest moment suprem de nevoie al Bisericii, cei care ar fi trebuit să vorbească vor tăcea."
      Preasfânta Fecioară i-a zis Maicii Mariana, călugărița Concepționistă care a primit revelațiile, că sufletele care vor rămâne fidele în acele timpuri dificile vor avea nevoie de o mare tărie a voinței, statornicie, curaj și încredere în Dumnezeu. Vor veni momente când totul ar părea pierdut și paralizat, dar acela va fi momentul, Ea a promis, a "fericitului început al restaurării complete." "Ceasul meu va veni" a prevestit ea, "când Eu, într-un mod uluitor, voi înfrânge mândrul Satan, zdrobindu-l sub piciorul meu, înlănțuind-l în abisul infernal, lăsând Biserica și lumea eliberată de această crudă tiranie."
      Astfel, deși mesajul Maicii Domnului a Bunului Succes este destul de trist și serios, este și unul de mare speranță. Este promisiunea repetată de Maica Domnului la Fatima în 1917: "În final, Inima Mea Neprihănită va triumfa."


      Copii in ENGLEZĂ ale cărții "Our Lady of Good Success: Prophecies for our times" (72 pages) pot fi cumpărate cu $7 U.S. fiecare de la: Tradition in Action, Inc., P.O. Box 23135, Los Angeles, CA 90023. Add $3 for U.S. orders. Canadian orders should add $2 for each order.  
      Acest articol a fost publicat în ediția Mai-Iunie-Iulie 2004 a revistei "Michael" (http://www.michaeljournal.org/home.htm).

  * 24/01/2009, traducere din Engleză de la: www.michaeljournal.org/goodsuccess.htm