Curcumin

Cel mai puternic anti-inflamator natural (conform [1]), Antioxidant cu efecte antivirale, anti-cancer și de reducere a colestrolului.

Cum actioneaza Curcumin?
Curcumin este ingredientul activ al Turmeric (este extras din rădăcina plantei Curcuma longa sau 'șofranul de India', o plantă din familia ghimbirului [X]). Ample studii științifice asupra Curcumin au demonstrat puternicele sale proprietăți. Oameni de știință de la M D Anderson au scris: 'Cercetări vaste pe ultimii 50 de ani au indicat că Curcumin poate preveni și trata cancerul și este cel mai puternic Antioxidant Natural disponibil cu nemaipomenite proprietăți anti-inflamatoare pentru artrite și alte dureri articulare' [2].

Curcumin poate suprima inițierea tumorală, dezvoltarea și metastazarea. Volumul de cercetare asupra curcuminoizilor în domenii medicale diverse este uimitor, și devine evident din rezultatele cercetării de bază preclinice și clinice că ei sunt cei mai promițători compuși derivați din alimente pentru a gestiona condițiile inflamatorii și degenerative, nota dr. Vladimir Badmaev [2].

Curcumin lucrează în mai multe feluri: întâi, protejează împotriva daunelor radicalilor liberi deoarece este un puternic antioxidant Apoi, reduce inflamația prin scăderea nivelurilor histamine și posibil prin creșterea producerii de cortizon natural de către glandele suprarenale. In al treilea rând, protejează ficatul de mai mulți compuși toxici In al patrulea rând, s-a arătat că reduce aglomerarea trombocitelor, ceea ce îmbunătățește circulația și susține sănătatea cardiovasculară. Acest lucru e foarte important în bolile cardiovasculare, mai ales în prevenirea infarctului, a trombozelor, dar și a accidentului vascular cerebral.[3] Mai precis, o aglomerare de trombocite poate obstrucționa un vas de sange, dacă e vorba de coronare duce la infarct etc. Dar, există păreri neștiințifice pe unele bloguri conform cărora Curcumin ar scădea numărul de trombocite (PLT). Astfel, dacă valoarea PLT (din hemogramă) e foarte scăzută, probabil Curcumin trebuie evitat.

Testele au arătat că Curcumin a făcut ca celulele de cancer melanom de piele să se auto-distrugă mai mult printr-un process numit apoptoză. Aceeași echipă de cercetare a descoperit că Curcumin a ajutat la oprirea împrăștierii celulelor cancerului de sân la plămâni la șoareci. Curcumin a suprimat două proteine utilizate de celulele canceroase pentru a fi imortale. Studiile ce evaluează rolul Curcumin în cancer continuă să avanseze rapid.

Proprietățile de luptă anti-cancer ale Curcumin vin de la capacitatea lui de a inhiba proliferarea celulelor. Curcumin inhibă activitatea lipooxygenazei și e un inhibitor specific al expresiei cyclooxygenase-2 (COX-2). Curcumin inhibă inițierea carcinogenezei prin inhibarea activității enzimei cytochrome P-450 și mărirea nivelului glutathione-S-transferase. Mai simplu, Curcumin pare să aresteze celulele canceroase, oprindu-le înainte de a crește și a se răspândi prin restul organului și în restul corpului.

Ca anti-inflamator, Curcumin declanșează răspunsul stressului șoc-termic ce stimulează sistemul imunitar și ajută tratarea osteoartritei și durerilor menstruale. Studiile arată că inhibă producerea prostaglandinelor și stimulează crearea de cortizol care înlătură inflamația. Cercetările arată că Curcumin îmbunătățește energia generală a corpului, îmbunătățește digestia, și înlătură artrita, printre alte utilizări. Prin mecanismele anti-oxidante, Curcumin ajută sănătatea colonului, exercită o activitate neuroprotectoare (există dovezi clinice promițătoare chiar în scleroza multiplă), și ajută menținerea unui system cardiovascular sănătos.

Una din cele mai puternice și promițătoare utilizări ale Curcumin este tratarea Alzheimer. Acesta implică acumulare de amiloid, daune oxidative și inflamări; riscul este redus prin consumarea Curcumin ce are efect antioxidant și anti-inflamator și suprimă daunele oxidative, inflamația, deficitele cognitive, acumularea de amiloid.

Studii arată de asemenea că oamenii care manâncă mai mult turmeric sau iau regulat Curcumin au șanse mai scăzute de a face cancer de sân, de prostată, plămâni sau colon și întârzie atacul artritei și Alzheimer.

S-a demonstrat prin studii de laborator inhibarea dezvoltării cancerului într-un număr mare de forme: de colon, de ficat, de stomac, de sân, de ovar, chiar leucemia [1]. Bineîințeles că inhibă angiogeneza (formarea de vase de sânge "de neoformație" care hrănesc tumora), prin mecanismele bine explicate de dr. Servan-Schreiber [1]. E de remarcat faptul că dacă tumora n-ar păcăli sistemul imunitar (prin mecanisme inflamatorii) să construiască vase de sânge care de fapt alimentează tumora, metastazele n-ar putea crește, ar rămâne mici ca o gămălie de ac...

ATENTIE însă, dacă veți consuma Curcumin simplu, ca atare, doar o infimă, nesemnificativă parte va fi absorbită de sistemul digestiv [1]. S-a demonstrat că piperul negru (exemplu: "Bioperine") mărește absorbția Curcumin de două mii de ori. De aceea, căutați doar suplimente de Curcumin care includ piper negru. Repet, fară piper negru nu se absoarbe.

Curcumin este practic necunoscut la noi în România. Acest lucru se poate schimba, depinde de dvs. dacă faceți cunoscută această informație.

Si termin cu cateva remarci personale.
Este de-a dreptul uimitor ca in ziua de azi multi medici oncologi recomanda bolnavilor de cancer sa manance cat mai multa "carnita", adica proteine animale. Ei nu pricep ca acestea promoveaza cresterea tumorilor prin diverse mecanisme.
Acelasi lucru s-a demonstrat si despre cazeina - proteina din lactate (a se vedea [4])...
Oare nu este evident de ce cura Breuss a vindecat atatia oameni? (in cura Breuss pacientii nu mai mancau nimic timp de 40 zile, doar beau 500ml de suc proaspat de legume).
Dar, daca cura Breuss pare dura, trebuie inteles clar un lucru: regimul de vindecare, repet vindecare a cancerului este unul strict vegetarian, cu vegetale cu indice glicemic cat mai scazut (ardei verde, varza, broccoli, spanac, rosii, morcov etc. [1]). In plus, aceste vegetale nu numai ca nu promoveaza cancerul, precum o fac proteinele animale, ci il inhiba, prin substante fito-chimice care pur si simplu otravesc celulele canceroase [1].
Nu trebuie neglijata nici hidratarea corespunzatoare (cei minim 2 litri de apa pe zi), si recomand o apa plata, cu un pH neutru sau chiar spre alcalin. Apa este viata, ea curata organismul, duce la eliminarea toxinelor, virusilor etc. O hidrartare corecta este esentiala; in nici un caz nu trebuie sa asteptati sa va fie sete, setea e deja un semnal de alarma. O masura a hidratarii corecte este eliminarea unui lichid cat mai incolor.
Am mentionat mai sus de indice glicemic scazut. Da, celulele canceroase se hranesc cu zahar (glucoza), ele au un metabolism modificat fata de celulele sanatoase. De aceea, orice aliment cu indice glicemic (cantitate de carbohidrati) ridicat trebuie eliminat din dieta.
O dieta de succes in cancer sunt convins ca este de exemplu o dieta similara cu a pacientilor cu diabet: cat mai putini carbohidrati, multe fibre (a prefera painea integrala in locul painii albe), si suficienta miscare fizica.
Trebuie eliminate de asemenea din dieta grasimile animale (ele sunt saturate, ca si margarina), si inlocuite cu grasimi mono sau poli-nesaturate (ulei de masline, ulei de in).
Este clar acum, ca vorbim de grasimi, ca organismul trebuie sa aiba un indice de masa corporala corespunzator. Indicele de masa corporala (BMI in engleza) se calculeaza ca raportul intre masa in kg si inaltimea in metri la patrat (doar inaltimea = numitorul se ridica la patrat)[5]. Acest BMI trebuie mentinut cam in jurul valorii de 20 (ideal). Daca creste peste 23, aparitia si dezvoltarea cancerului si a diabetului sunt incurajate...
Sper ca este clar acum ca abordarea vindecarii cancerului trebuie sa fie aceea a unei diete corespunzatoare si a unui stil de viata sanatos (miscare, optimism, Rugaciune etc.).
Am pus rugaciunea pe ultimul loc, dar, sa nu uitam niciodata ca de multe ori boala este doar un indemn din partea Tatalui ceresc, o avertizare, de a ne converti. Daca devenim placuti Domnului prin evitarea oricarei ocazii de pacat, Spovada si Impartasanie regulata (cel putin o data pe luna asi spune), participarea cel putin Duminica la Sf. Liturghie, si in general implinirea poruncilor divine si a indemnurilor Bisericii, atunci putem spera ca se va implini in noi promisiunea: cereti orice si vi se va da voua. Sa nu uitam ca Domnul isi tine promisiunile.
Astfel, suferinta va deveni poarta spre Cer, si, daca Domnul va binevoi, daca va asculta ruga fierbite a sufletului cait, atunci ii va reda si sanatatea trupeasca.

Autorul site-ului www.sf-fecioara.ro
18 iunie 2010

Referinte:
[1] Anticancer de David Servan-Schreiber, Elena Francisc Publishing 2008.
[2] din prospect Curcumin, www.agelesscures.com
[3] http://dx.doi.org/10.1016/j.biortech.2005.07.006
[4] "Studiul China" de Campbell
[5] cartile despre cancer ale dr. Emil Radulescu, editura Viata si Sanatate

Inapoi la pagina principala